Site Overlay

Spinn på Stödd slända med Josefin Waltin

 

 

 

 

 

 

 

 

En kurs för spinnare i stödd slända, inklusive ullberedning

Lör 7 augusti , 10.00-16.-00 (1 tim lunch, 5 lektionstimmar)

Pris inkl fika och lunch: 1.000 SEK

Länsmansgården är Coronaanpassad. Max antal deltagare i Josefins workshop är 8, vilket ger utrymme för att hålla avstånd.


Om Josefin
Josefin Waltin är spinnlärare och driver blogg och youtubekanal med spinn- och ullinriktning. Hon är mest inriktad på olika sländtyper, men även hela processen från råull till färdig textil.

Vi lär oss spinna med stödd slända. Du sätter fart på toppen av sländan med fingrarna och stödjer den nedre spetsen i en skål med låg friktion. Den stödda sländan kan du ta med dig vart som helst och du kan spinna på en liten yta. Genom långsamheten ger den stödda sländan möjligheter till reflektion och kvalitetskontroll. Du får tid att lyssna på ullen och ta reda på hur den vill bli behandlad för att bli sitt allra bästa garn. Kunskapen du får av detta kan du sedan ha nytta av när du spinner med andra redskap.  

Du lär dig:

  • Stegvisa övningar för att spinna kontinuerligt på stödd slända
  • Sländans anatomi
  • modeller och egenskaper

Vi kommer att bereda den ull vi använder med kammar och kardor. Du behöver därför ha grundläggande kunskaper i ullberedning. Vi kommer att ha teoretiska och praktiska pass. Det kommer också finnas utrymme för individuell handledning.

Det kommer att finnas stödda sländor med skål till försäljning. De är tillverkade av svarvaren Björn Peck.

Här kan du se några filmer där jag visar hur jag spinner på stödd slända.

https://www.youtube.com/watch?v=M57MbPYawug&t=3s

https://www.youtube.com/watch?v=tKn3-mdjkaw&t=39s

Förkunskapskrav
För att du ska kunna få ut så mycket som möjligt av kursen behöver du vara bekväm med att spinna på hängande slända och ha grundläggande kunskaper i ullberedning. Du kommer att få individuell handledning vid vissa moment.

Att ta med dig
Det kommer att finnas stödda sländor och skålar till utlån. Har du egna så ta gärna med dig. Det Kommer att finnas ett begränsat antal kardor och kammar att låna, men ta gärna med dig egna redskap för ullberedning om du har. Ull för beredning kommer att finnas. Det kan vara bra att ta med förkläde och anteckningsblock.

Lunch
I kursavgiften ingår en lättare vegetarisk lunch. Eventuella allergier eller intoleranser anges i anmälan.

Anmälan
Anmälan sker via mail till Christine Frostell på mailadress: OAKFCF@telia.com. Ange fullständigt namn samt telefonnummer och namn på kurs. Sista anmälningsdag 12 juli 2021.

Kursavgiften
Betalning sker till plusgirokonto 65 09 78-0 Österåkers Konstförening. Betalningen skall vara oss tillhanda 12 juli 2021OBS! Märk betalningen med ditt namn och Stödd slända.

Avanmälan
Anmälan är bindande. Om kursen ställas in pga rådande pandemi eller omständigheter utanför vår kontroll meddelas samtliga deltagare och kursavgiften återbetalas i sin helhet.

Vid sjukdom återbetalas 50% av kursavgiften mot uppvisande av läkarintyg.