Webbplatsens överlägg

Hänt på gården 2024

Succé – Barnens dag!

 

Som vanligt, vågar vi nästan säga, så blev Barnens dag denna blåsiga söndag en succé. Hundratals sökte sig till Länsmansgården för att pröva ponnyridning, rita och måla, se på clown, dricka kaffe med kaka, se på utställningar eller bara vara där och prata med andra eller springa i trädgården. Ideella krafter kan skapa!

Se film: Barnens dag

Trädgårdssällskapet

Söndagen den 2 juni hade Åkersberga Trädgårdssällskap sin trädgårdsutställning. Fullsatt med besökare som lämnade, bytte och sålde plantor. En populär dag för Länsmansgårdens besökare. Populärast var nog dahliorna som sällskapet är känt för.

Studiebesök från Karby Gård

Länsmansgården besöktes av en grupp aktiva från Karby Gård i Täby. Karby är liksom Länsmansgården en konsthall och en verksamhet fylld av aktiviteter, kurser och underhållning. Ordförande Torill Findeisen visade gästerna runt, berättade om gården och verksamheten och bjöd sedan kaffe på Länsmansgårdens kafé.

Konstgrupper på gården

På Länsmansgården pågår kurser, utbildningar och där finns olika aktivitetsgrupper. På Länsmansgårdens dag visade kursgrupper upp sina alster på Länsmanshusets övervåning.

Se bilder: målning och stickning

Det stora KAFFEREPET 

Länsmansgårdens dag genomfördes på lördagen den 25 maj. En kalas som blivit en tradition på gården. Kaffe och bakverk dignade på borden. Tre konstutställningar och loppmarknad bjöds besökarna i härligt majväder. Lilla Agriakören och Forsberg & Arefeldt tog ton i trädgården.

Se bilder: Länsmansgårdens dag

Du har väl besökt…?

Lånsmansgårdens kafé

Ett ställe för återhämtning och inspiration”.

Från att för ett femtiotal år sedan vara ett litet häststall är Länsmansgårdens kafé idag en lugn plats att fika på, äta en smörgås eller en bit paj mellan besöken på gårdens konstutställningar. Man kan sitta själv med en kopp kaffe och fundera eller ta med sig familj eller vänner och samtala. Är det lämpligt väder kan man sitta ute och fika eller äta. På våra gräsytor kan man slå sig ned familjen på en filt, äta något och betrakta trädgårdsföreningens förnämliga blomsterplanteringar och konstnärernas utomhusskulpturer. Kafét drivs på helt ideellt.

Österåker från istiden…

Agneta ”Ange” Johansson föreläste i Konsthallen den 9 april om fornfynd och utveckling av Österåkers forntida historia. En fullsatt konsthall fick en engagerad och levande beskrivning av vad som förevarit på platser i kommunen där vi nutida människor bor. Intäkterna från föreläsningen, 3 000 kr, gick oavkortat till SOS Barnbyar.

Antikboden

Antikboden kommer i veckan (vecka 14) att upphöra med sin verksamhet på Länsmansgården. I byggnaden kommer annan verksamhet att finnas, vilket bland annat innefattar skapande kursverksamhet. Håll utkik på denna hemsida om vad som händer.

Vernissage i vårsolen

Torbjörn Länks utställning ”En lek med okända”, öppnade lördagen 23 mars i konsthallen. En samling porträtt av människor som är så uttrycksfulla att man efter betraktande tycker sig känna dem. Utställningen pågår fram till och med 14 april.

Mönster – vernissage

Lördagen den 2 mars begicks vernissage på Elin Hökbys fantastiska utställning i textil och screentryck Elin, som fortfarande är konststuderande, berättade livfullt om figurer och symboler på sina tryck, samt om det omständliga screentrycket som nästan är ensam om att göra. Utställningen pågår fram till och med 24 mars.

Folk och fä

Inga Hjolmans utställning i konsthallen öppnade lördagen den 14 februari. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Arne Ekstrand invigde och förde ett spännande samtal med konstnären. Många kom under lördagen för att se denna mycket fantasifulla och jordnära utställning med skulptur i trä, brons och papper.

Drömmar om natten

Premiär för Gunilla Larséns utställning Drömmar om natten, på Länsmansgården lördagen den 3 februari. Många besökare kom som ville se Gunillas något gåtfulla utställning.

Sicken cirkus

Fullt hus när Liselott Toresdotter hade vernissage på Konsthallen i dag (27/1). Sicken cirkus låter oss gå in i en cirkusvärld driven av olika djur. Man kan inte låta bli att tänka på många av verken som allegorier över människorna och samhället. 

Symfonikerna

Kerstin Stoor har lämnat oss

Kerstin Stoor var en mycket aktiv och ansvarstagande medlem i konstföreningen. Med tusen bollar i luften, alltid med ett leende och ett vänligt ord till alla. Hon ställde alltid upp och för henne fanns det bara möjligheter. Österåkers konstförening saknar Kerstins positiva attityd och den glädje hon spred. De kommande helgerna finns på Kafé Länsmansgården en minnesplats för henne. Du kan sitta ned en stund, skriva några rader i minnesboken för Kerstin.

100 bilder – tredje prisutdelningen och publikens pris

Tredje prisutdelningen i 100 bilder på Länsmansgården i söndagens töväder. Tema Rörelse – ting.

1:a pris gick till Germund Sellgren – Långsamt farväl, 2:a pris till Jonas Hermansson – Dans på gummi, 3:e pris till Ritva Eld – Isberg Nanortalik.

Publikens pris gick även det till Germund Sellgren. Åsa Olofsson fick 2:a pris.

100 bilder – andra prisutdelningen

Andra prisomgången 100 bilder på Länsmansgården. Kategori Rörelse – natur.

1:a pris till Henry Sulc – Fåglar i rörelse; 2:a pris till Catharina Modahl – Norrsken vid grillplatsen vid Torneträsk; 3:e pris till Helena Sjögren – Morgondopp.

Nästa prisutdelning sker lördag 20 januari.

Grönt är skönt

Utställningen ”Grönt är skönt” öppnades lördagen 6 januari. Ett gäng KRO:are ställde ut sina verk i en så kallad pop up utställning. Utställningen pågår fram till och med söndag 28 januari.

100 bilder – första prisutdelningen

Utställningen och pristävlingen 100 bilder är igång. Första prisutdelningen gällde kategorin människor och tema rörelse. Så här föll det ut:

Första pris till: Martina Norlen – Flow Free.   2: plats Louise Herrmann – Spindelfobi    3:plats Helena Sjögren – Vår bubblor.   3:plats Anna Kagebeck – Vart är du på väg.