Webbplatsens överlägg

Historia

Föreningens historia
(Minnesskrift från 50-årsjubileet)

Gårdens historia

Manbyggnaden uppfördes i mitten av 1700-talet och består av en parstuga i två våningar. På huset sitter en kopia av husets vindflöjel med årtalet 1743, originalet förvaras i köket. I söder ligger två mindre timrade hus som ursprungligen varit bostäder för gårdens tjänstefolk . I det ena huset är det försäljning av konsthantverk.Den ursprungliga stall finns kvar men vagnslidret revs och ersattes 1992 av Nya Galleriet med hjälp av kommunen och sponsorer.

Fram till början av 1900-talet var gården bostad för kronolänsmannen. Den sista var kronolänsmannen Ernst Colliander som bodde i huset fram till 1920-talet. En av de som hade sin bostad där under 30-talet var konstnären Eric Hallström med sin stora familj (7 barn). De sista åren innan Konstföreningen började använda gården var en ridskola förlagt dit 1967-77.

Just nu sker en ofattande upprustning av hela Länsmansgården. Arbetet kommer att pågå till och med 2015. Det sker med ekonomiskt stöd av Österåkers kommun, arbetsförmedlingen och länsstyrelsen.

Trädgården

Åkersberga Trädgårdssällskap bildades 1998 och började bruka jorden söder om gården 1999. Sedan dess har området med odlingar utökats successivt och är nu en visningsträdgård som är känd långt utanför kommunens gränser. De prunkande blomster- och grönsakssängar gör Länsmansgården ännu attraktivare för besökare under sommarhalvåret och oftast finns någon från sällskapet tillgängligt för att ge tips och råd till besökande med trädgårdsfrågor.

Sällskapets senaste projekt är anläggningen av ett Barnens trädgård ”Ett klassrum utomhus”.  Där finns egna odlingsbänkar för skolbarn och skapande aktiviteter kommer att anordnas fortlöpande.

Hemsida: http://www.abts.se

Övriga på gården

Förutom Konstföreningen, Trädgårdssällskapet och Biodlarföreningen, har flera konsthantverkare, och KRO-KIF gruppen sin hemvist på gården. Här finns även ett underbart Café.

Våra öppetidet är lördagar och söndagar kl 12.00-16.00, man kan också boka andra tider efter överenskommelse.