Webbplatsens överlägg

Hänt på gården 2023

Julmarknaden – en succé!

Årets julmarknad på Länsmansgården gick av stapeln den 9-10 december, med ljusfontän, Luciakröning, försäljning, brödbak och massor av människors möten och samtal. Att det var lite snö på marken förstärkte julstämningen. Det är tack vare alla ideella insatser som Länsmansgårdens populära julmarknad hålls varje år.

Kroon på Länsmanshuset

Konstnären Evelina Kroon ställer ut sin konst i Länsmanshuset. Värt ett besök. Som att komma in i rum med ljus, färg, geometriska former och fantasi på väggar och golv. 

Toner i novembermörkret

Veronica Stålberg, sopran, och Per Skareng, gitarr, bjöd på en fin musikafton på Länsmansgården i höstmörkret. Med lite varm soppa, fullsatt med publik och lysande artister blev det en minnesvärd kväll.

Välbesökt vernissage för Vi fem

Lördagen den 4 november öppnades utställningen Novemberljus av Vi fem. En grupp välkända konstnärer för de som besöker Österåkers konsthall. Invigningstalade gjorde Österåker konstförenings ordförande Torill Findeisen.

Aino Myllykangas, Kersti Rågfelt Strandberg, Lise Lundgren, Ann-Marie Söderberg, Birgitta Brorström

Sista helgen!

Lördag och söndag 28-29 okt är den sista helgen för Martin Jonssons fina utställning i konsthallen.

Fullt ös på jazzkvällen

Jazzkvällen med Christina Nordstrand på Länsmansgården igår (4 okt), blev en lyckad tillställning med fullt ös och svängig musik. Fullsatt i konsthallen.

Aino Östergren och Ulla Olin-Fehrm

På lördagen den 19 aug invigdes höstens två första utställningar på Österåkers konsthall/Länsmansgården. Thomas Fehrm har skapat en retrospektiv utställning av sin tidigare bortgångna mamma konstnären Ulla Olin-Fehrm.

Aino Östergren presenterade sin textilutställning ”Tin av trasor, tyg och trådar”, på konsthallen. Båda utställningarna pågår till och med 19 sept.

Sommarutställningar

Den mycket vara och soliga lördagen 17 juni öppnades sommarens utställningar på Länsmansgården av Arne Ekstrand, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden. Österåkers Musikkår spelade. Kultursekreterare Katharina Lind intervjuade några av de utställande konstnärerna. Utställningarna – ”blås & knåda i det gröna”, ”Lera och glas i den offentliga miljön” och ”Lekande människan”, kan ses till och med den 13 aug.

Klicka för filmbilder: Sommarutställningar

Barnens dag

Lördagen den 11 juni slogs grinden upp på Länsmansgården för Barnens dag. Vädret var strålande och barn och föräldrar sugna på att leka. Över 1 000 besökare kom till gården denna gång, vilket får betraktas som succé. Länsman, skolfröknarna, målarna, hästfolket och alla som arbetat ideellt med arrangemanget tackar och bugar till alla besökare. Välkomna tillbaka nästa år!

Klicka för film: Barnens dag

Länsmansgårdens dag

En festlig lördag när Länsmansgårdens dag hölls enligt tradition. Ett fantastiskt kakbord med 30 olika bakverk lockade storpublik till Länsmansgården. Den gode konstnären Bengt Grandin öppnade sin utställning i Länsmanshuset.

Klicka för film: Länsmansgårdens dag

Utställaren Bengt Grandin i samtal med Aino Myllykangas och Jussi Taipaleenmäki

Bokstavligt av Örjan Nordling

Utställningen Bokstavligt av Örjan Nordling öppnade på lördagen den 20 maj. Den är en spännande resa i typografins och bokstävernas historia. Samtidigt en återblick på ett långt framgångsrikt arbetet av en av våra förnämsta grafiker.

Jag vill att utställningen ska vara en manifestation över det tryckta ordet. Det tryckta ordet lever med oss och lever vidare, sade Örjan Nordling vid invigningen.  Utställningen pågår till och med 11 juni.

Världsligheter av Magnus Bard

Invigning av en fantastisk, satirisk utställning av tecknaren Magnus Bard, på Österåkers konsthall lördagen den 29 april. Magnus, som ställt ut tidigare på konsthallen, blev glatt emottagen av vernissagepubliken.

Klicka för film från invigningen: Världsligheter

Elisabet Berg – Memento Vitae

En utställning i återbruk / ölburkar 1 – 23 april

Utställningen Memento Vitae av Elisabet Berg öppnade lördagen den 1 april (inget skämt). En spännande och fantasirik utställning. Gamla ölburkar har förvandlats till stor konst.

Klicka för film från vernissagen: Memento Vitae 

Lite bilder från 2022

Klicka på länken för bilder från utställningar 2022: Bilder 2022

Årsmöte i Österåkers konstförening

I ett ovanligt snöigt och blåsigt Åkersberga höll Österåkers konstförening sitt ordinarie årsmöte i Berga teater (27 mars). Trots väder och snödrev samlades många medlemmar för att anta handlingsplan för föreningen och förrätta dragning i det stora medlemslotteriet.

Klicka för film: årsmöte 2023

Hydmans – en samlingsutställning

På lördagen den 25 mats invigdes utställningen med 6 medlemmar i familjen Hydman, på Österåkers konsthall. Arne Ekstrand, ordförande Kultur- och fritidsnämnden invigningstalade. En spännande utställning med stor vidd.

Våra två utställningar blev välbesökta denna lite snöblaskiga helg. 338 besökare i de båda utställningarna. Till det kommer ett antal som endast besökta Länsmansgårdens café.

Astrid Munthe de Wolfe

Det blev en solstrålande invigning av Astrid Munthe de Wolfes utställning ”Pensionat Santos, Madeira, oljemålningar 1979 – 2002”. Vid invigningen i Länsmanshuset, där utställningen finns, var det fullsatt med folk. Utställningen är en tillbakablick på en vistelse på ett pensionat på Madeira. Konstnären berättade att pensionatet inte finns längre, där går nu en väg på den platsen. Utställningen pågår till och med 26 mars

Han Veltman

Nu är utställningen med Han Veltmans målningar på plats i konsthallen. De går att se fram till och med 19 mars.

       

   

Skön jazzkväll

Onsdag kväll, 15 januari, blev det fullt ös och skönt gung när jazzkvintetten Baltiq med vokalist besökte Länsmansgården. Tempot steg vartefter och fick publiken sväng. Det blev en hel del extranummer på publikens begäran.

Kvällen började med soppa, bröd och dryck i Caféet och fortsatte med musiken  i Konsthallen.