Webbplatsens överlägg

Nyheter

Österåkers konstförening fyllde 65 år!

Visserligen är föreningen lite till åren, men någon pensionering är det inte tal om. Föreningen firades på Länsmansgårdens dag den 21 maj, med musik, tal, kaffekalas och utställningar. Temat för sommaren är TRÄ och innehåller mängder av konst, aktiviteter och musik. Kolla in sommarprogrammet här: Sommarprogram 2022

Klicka för film från Länsmansgårdens dag: Österåkers konstförening 65 år!

Ny utställning – ”Trästämma”

Surolle Jögge Sundqvist har med premiär lördag 21 maj, på Länsmansgårdens dag. Invigning skedde den 21 maj. Utställningen pågår till och med 12 juni.

Ny utställning med premiär lördag den 23 april kl. 13.00

Annika Jarring och Roger Svensson presentera ”Evigheten sjunger en blues”, glas. keramik och målning. Utställningen pågår till och med 15 maj.

Birgitta Alström

Invigning av utställningen med Birgitta Alströms modeteckningar, kläder och målningar. En utställning värd att skådas. Den pågår fram till 24 april.

Klicka här för bilder

Leena Rekolas utställning öppnad

”Hemma med Jason”

Klicka för bilder

Konstidéer till Multihallen

Medlemmar i Österåkers konstförening bidrar med idéer till konst på ena väggen utomhus på Multihallen i Åkersberga. Peter Hagdahl heter konstnären och Adam Wallenberg projektledare kring konstidéerna.

Klicka för bilder

Årsmötet 2022

Årsmötet i Österåkers konstförening hölls den 23 mars i Bergateatern. Många medlemmar slöt upp. Uppsluppen stämning och många glada vinnare i konstlotteriet.

Klicka för bilder

Gobeläng och tempera

På lördagen hölls vernissage för utställningen ”Gobeläng och tempera” av Gunilla Nillan Holmgren. Aktiv konstnär i Österåker sedan många år. Nu är vi tillbaka till välbesökta och efterlängtade vernissager och utställningar efter år av pandemi.

Se film från vernissagen

RAKU – genom rök och eld

Utställningen av Anette Berglund öppnades på lördagen den 5 feb. Anette tillverkar bruksföremål, väggreliefer i stengodslera. En stor del av hennes produktion bränns i RAKU, en gammal japansk teknik. Du kan se hennes raku-skapelser i Österåkers konsthall mangårdsbyggnad fram till 27 februari.

Klicka för filmbilder: https://youtu.be/JTjmbM-UqJs

En helt vanlig fotoutställning…eller?

Fotografen Peter Fransson ställer ut på Österåkers Konsthall. Invigningen gick av stapeln i grått regnväder och pandemi, men utställningen motverkade det gråa vädret. Peters fotograferande från det gamla gasverket under 3 år har givit fantastiska bilder i svartvitt och färg.

Klicka för filmbilder från vernissage: https://youtu.be/S0Ye_zn-fRk

Den tredje prisutdelningen – 100 bilder

Sista deltävlingen avgjord i 100 bilder, under ledning av Jenny Thörnberg, Anna Toresdotter och Torill Findeisen. Gott om publik och glada pristagare.

Klicka för filmbilder: https://youtu.be/S7hhjuOkkAI

Den andra prisutdelningen – 100 bilder.

Lördagen den 15 januari delades 1:a pris och fyra tröstpriser ut i kategorin Ljus – natur. 1:a priset gick till Anders Fogerberg ”Utan titel”. De fyra tröstpriserna gick till Malin Slotte, Lennart Elgh, Karin Lindgren och Petter Berndtson. 

På bilden framför konsthallen syns Jenny Thörnberg, Lennart Berndtson, Malin slotte och Lennart Elgh. 1:a pristagaren samt Karin Lindgren kunde inte närvara.

Prisutdelare, som vanligt, var Torill Findeisen, ordförande i Österåkers konstförening och Jenny Thörnberg, fotograf och projektledare för 100 bilder.

Du kan se bilderna söndag den 16 jan kl. 12-16 och nästa helg 22-23 januari.

Söndag den 23 jan kl 15.00 delas 1:a pris ut för Ljus – ting samt Publikens pris

Pop-up utställning i Mangårdsbyggnaden

Den utlovade Pop-up utställningen i Länsmansgårdens Mangårdsbyggnad slog upp portarna idag lördag. Restriktionerna för Covid-19 gjorde att få kunde vara inne och se konsten samtidigt, men det var gott om besökare och konstnärer. De som ställer ut är Anne-Christine Lindvall Norberg, Carin Nordling, Jussi Taipaleenmäki, Göran Strååt.

Första prisutdelning – 100 bilder.

På lördagen 8 jan genomfördes den första prisutdelningen i fototävlingen 100 bilder. Teams är ljus och finns i tre kategorier, porträtt, ting och natur. Priset denna gång – porträtt – gick till Thomas Evensson. 

Klicka här för att se film från eventet.

Ändring av utställning 2022

Mia Jarnsjö och Olle Qvennerstedt utgår som utställare 15 okt – 6 nov. De ersätts av Charlotte Melander, guldsmedmästare 15 okt – 16 nov i konsthallen.

Köp 2022 års utställningskalender och stöd Österåkers Konstförening – 50 kr/st