Webbplatsens överlägg

24 sep – 16 okt – Katri Ikävalko

Sinnet väver berättelser. Alltid törstande berättelser.

Katri Ikävalko_profiiliBerättelser som drömmar, reflektioner eller scener från en film, som verkar skapa en viss story. På morgonen kan man ha glömt det. Nästa natt möter man en ny dröm.

Grunden för min bildvärd består av vita lakan. Rena vita sängkläder symboliserar äkthet, känslighet. En angenäm yta för både för huden och sinnet. Emellertid kan de ändra betydelsen till en mardrömsliknande svepeduk.

Konflikten mellan balans och kaos föder sinnets landskap vilka speglar sig på tryck papprets yta. Den här likheten och motsatsen lockar mig

Katri Ikävalko har studerat i Åbo akademin och har och har avslutat bildkonstens magister examen i Antwerpens Konstkademien i Belgien.

Hon har specialiserat sig i stenlitografi.

Förutom enstaka trycken binder hon trycken bl.a. till installationer och konstärsböcker.

Ikävalko har arbetat och eltagit i utställningsverksamhet i hemlandet och i utomlands.

För mig har konstgrafiken inte enbart fråga on själva tryckförfarandets slutresultat, själva trycket utan själva arbetsprocessen i helhet i sin skapande och samma sätt den fysiska delen av slutresultatet.

Konstgrafiken är tidsbunden, gränser, tålamod, progressivitet och utveckling steg för steg. Man måste kunna arbeta enbart med den här re-produktiva metoden, om det är frågan om enstaka tryck eller i tryckserier.

Trots allt litografi mångsidig teknik.

I den meningen är litografi att bryta gränser.

Conversation_web