Webbplatsens överlägg

Måla Akvarell med Aino Kivisaari

15-16 oktober 2022

Målet med kursen:
– uppleva akvarellens ”under” hur färger lever i vatten
– lära sig tekniker att både behärska och följa efter i akvarellfärgernas äventyr
– grunder i färglära och komposition
– grunder i kinesisk penselteknik
– koppla av och njuta av alla roliga experiment i gemenskap med gruppen


Båda dagarna börjar vi med en lektion med min demonstration och slutar med en genomgång. Vi kommer att ha en matpaus och en kaffepaus under båda dagar. Anmälda kursdeltagare får ett kursbrev med material lista.

Aino Kivisaari
Att teckna och måla råkade vara min grej, min glädje och tröst, redan som barn och ung. Under 70-talet studerade jag konst i Åbo, där fick jag lära mig grunder till teckning, oljemåleri, grafik och skulptur. Då visste jag ännu inte att akvarelltekniken skulle bli mig närmast som målare. Det hände i början på 80-talet och fortsätter ännu idag. Vad är det som är så speciellt med akvarell? Akvarell är ljus och vatten, som naturen själv. Akvarell är känslig och oförutsägbar som naturen själv. Att arbeta med akvarellpigment och vatten är som att ge sig ut på ett äventyr.

Mina mål som lärare: Precis som det finns många olika stilar att måla akvarell så är det också många olika personligheter bland lärare i akvarell. I Finland har vi tydlig influens av både öst och väst. Mig personligen står den nordiska stilen närmast. Jag strävar efter att förenkla och samtidigt att skapa ljus och atmosfär, stämning. Med enkla övningar i akvarell bekantar man sig bäst med vattnets mängd, färgernas pigment och papperets kvalité. I en grupp av akvarellmålare är det intressant att se, hur alla vi människor verkligen är olika personligheter. När i en akvarell grupp alla målar efter samma uppgift, får vi se hur alla målningar är olika. Och det är ett under. Och det är varför vi målar. Vi kan lära oss målandets teori och tekniker, men samtidigt får vi måla på eget sätt.

Plats: Garnviksvägen 48, Åkersberga

Tid: 10.00-17.00 inkl paus för lunch och kaffe båda dagarna

Max deltagare: 8 st

Kostnad för medlemmar inkl fika: 1 200  SEK

Icke medlemmar 1 500 SEK

Sista dagen för anmälan och betalning är 9 oktober 2022. Anmälan, som är bindande, skickas till OAKFCF@telia.com. Betalning sker till Österåkers Konstförening, pg 65 09 78-0. Märk betalningen ”Akvarell”.