Webbplatsens överlägg

Iryna Hauska

”99 händer eller Din hand saknas för att vara 100…”

Ett konstnärligt projekt med konstnären Iryna Hauska

Om Projektet:
– HEM som tema.
– Svenska och nyanlända barn och unga uttrycker sitt förståelse för hem med händernas språk.
– Projektet pågår under ett år: 20180405-20190405.
– Under projektet görs dokumentation i form av intervjuer, foto, video.
– Ett gemensam konstverk/installation med 99 skulpturer i gips somtillsammans manifesterar för ett gemensam skydd.
– En utställning, där alla deltagarnas händer möts på en och samma plats.

Syfte:
– Att sudda bort alla identitets täcke och skapa ett gemensamt flöde av barnens röster med olika bakgrund. Kan man skilja vilka händer tillhör flyktingar när alla händer görs i den vita gipsen?
– Att öppna diskussion om ett samhälle vi alla lever idag.
– Att ge en gemensam plats till alla människor oavsett kön, etnicitet, färger, bosätt, ekonomi… och sätta alla händer som tillsammans uttrycker HEM som ett begrep och skapar ett skydd mot osäkerhet i vår värd vi lever idag på ett och samma plattform.

Utställningsbeskrivning:
Iryna Hauska är yrkesverksam konstnär, medlem i KRO. År 2017 blev klar med Mastersarbete i ”Visuell kultur och lärande med inriktning bildpedagogik”, Konstfack, institution för bildpedagogik.

I samarbete med 14 olika kommun i Stockholms län, under år 2018-2019 genomförde Iryna ett konstnärligt projekt ”HandVirkade händer. Din hand saknas…”.

Projektet har öppnat diskussion om vår tid vi lever i och undersökte vår förståelse för HEM som begrepp och denna betydelse för oss i form av ett praktiskt arbete med ungdomar.

Syfte med projektet är att skapa möten mellan svenska och nyanlända barn och ungdomar för att sudda bort fördomar som står i vägen och samtidigt bygga broar mellan barn med olika bakgrund.

Som konstnär har Iryna en lång erfarenhet och jobbar framför allt med handvirkade skulpturer med hjälp av textila uttryck i olika material som sedan ställer ut på Konsthallar i och utomlands.

Iryna berättar:

Min konstnärliga vision är att aktivera gammal hantverksteknik i olika miljö. Skulpturer i brons och betong med ”handVirkade” språk skulle finnas för våra nästa generationer i det offentliga rummet. Det brukar finnas någon historia eller någons berättelse som jag jobbar vidare med i mitt konstnärliga skapande. Jag är nyfiken på hur konstnärlig kompetens kan införlivas i den offentliga miljön som tillfällig, permanent eller som ett synsätt som genomsyrar ett projekt, på vilket sätt man i sin konstnärliga praktik både kan påstå och påverka. Det finns så mycket information i varje plats som inspirerar mig att berätta intressanta historier och ge inom gammalt konsthantverk skapar jag spänning på ibland ett tidigare osynligt ställe. Genom min konst och med hjälp av allmänheten skapar jag dialog med medborgare.

Utställningen pågår 12-27 januari 2019

Se gärna mer på hemsida: http://konstnarshuset.org/medlemmar/alla/irynahauska/