Webbplatsens överlägg

Eva Österman

11 november – 3 december 2017

Eva Österman föddes den 14 december 1917 på Sigridsberg i Östra Lagnö by. Sigridsberg ägdes av Evas pappa Natanael Andersson som var född på gården Norrstuga och gift med Linnea Jansson. Eva Andersson gifte sig 1943 med Gustaf Österman och bedrev tillsammans med maken, till dennes bortgång 1979, en näringsverksamhet byggd på en kombination av jordbruk, skogsbruk och fiske, som då var gängse för skärgårdsbönder.

Som person hade Eva Österman hög integritet, men visade också prov på intellektuell rörlighet, hon var boksynt och uttryckte sig gärna i bild och vävning. Vid hennes bortgång 2013 upptäcktes dryga 20-tal pannåer i en konstnärlig genre som skulle kunna beskrivas som abstrakt symbolism.

Det handlar om nonfigurativa målningar som är mycket distinkta till färg och form. Någon förklaring till sitt konstnärskap har hon själv inte angivit, och vi får gissa oss till de bevekelsegrunder hon haft. Är det geometriska figurer just tillkomna i stunden eller finns här dimensioner som vi har svårt att upptäcka? Vi vet inte heller när de är tillkomna. Hur som helst är det ett spännande måleri som nu visas i Konsthallen och som väcker många funderingar.