Webbplatsens överlägg

4 mars – 26 mars Woo-Bock Lee

woobock1Woo-Bock Lee gör collage och bygger bilder av boksidor från 200 år gamla koreanska skolböcker med bark från mullbärsträdet. Materialet är väsentligt, det går inte med vilket papper som helst, och hon besöker Korea årligen för att hämta kraft och det koreanska pappret han-ji. Hon transformerar dessa blad med dess både skrivna och oskrivna historia till nya berättelser – varje fiber får genom henne nytt liv i den svenska samtiden och hon blir en sorts länk mellan kulturerna i öst och väst och mellan då och nu.

woobock6Hon bygger reliefer och fristående objekt av ståltrådsnät, på vilka hon limmar sina boksidor med kinesiska skrivtecken i flera lager. Resultatet blir en symbios av måleri, skulptur och konsthantverk. Hon klipper även boksidorna i remsor och tvinnar till trådar, vilka hon sedan trär i ståltrådsnätet. Detta härrör från en gammal koreansk teknik, chiseung. Hon skapar med lätthet, men under tidskrävande former, det som främst vill förmedla till betraktaren: harmoni.

Woo-Bock Lee har bott och verkat i Sverige under 42 år och har ett stort antal utställningar bakom sig i hela landet och även internationellt.
woobock2 woobock5