Webbplatsens överlägg

24 sep – 16 okt – Jussi Taipaleenmäki

Jag har haft litografin som konstnärlig uttrycksmedel från sen 70:tal. Trots att litografin är ett gammaldags metod så är den fortfarande utvecklingsbar och intressant.

fotograf_jenny_thornberg21Jussi Taipaleenmäki är målare, grafiker och skulptör. Han föddes i Uleåborg i Finland 1948 och kom till Sverige 1964.

Jussis bilder är överraskande, fantasifulla och enormt idérika. Hans livsöde är också mycket särpräglat. Både som människa och konstnär har han rakt igenom brutit mot de flesta konventioner och traditioner. Roten till detta är uppväxten i Uleåborg. Från 12 års ålder och flera år framåt levde och bodde han helt ensam.
Detta säregna förhållande fick hans tidigt utvecklade idérikedom och fantasi att blomma ut.
Jussi fick jobb på Hyltebruks pappersbruk och snabbt avancerade han till maskinist vid en av maskinerna för grovt omslagspapper. För märkning av de stora pappersrullarna användes speciella märkningsvaxkritor.
Jussi började måla och experimentera med kritorna på omslagspappret och detta ledde till ett gränslöst skapande vid pappersmaskinen. Taipaleenmäki målade helt fritt och en ny halsbrytande teknik såg dagens ljus – en stil som senare skulle kallas Jussi-ismen.

fotograf_jenny_thornberg23