Webbplatsens överlägg

31 maj – 13 juli 2014

Karin Berglund, foto

Vit-ranunkel

Karin Berglund är journalist, författare och fotograf. Hon har jobbat tjugosju år som reporter på Dagens Nyheter men är frilansar numera med trädgård som specialitet. Karin har gett ut många uppskattade trädgårdsböcker; den näst senaste handlade om Linné och den senaste är en intervjubok med titeln ”Samtal i trädgården”.

Från och med 31 maj ställer Karin ut fotografier i Galleriet. Som professionell fotograf jobbar hon med ålderdomliga kopieringstekniker. Färgbilderna har kopierats med en metod som användes för hundra år sedan, så kallade gummitryck. Gummitryck är en långsam och komplicerad kopieringsmetod där färgen läggs på i flera lager och varje färg framkallas för sig. Man arbetar med separationsnegativ, det vill säga med ett negativ för var och en av de fotografiska grundfärgerna. Det tar ungefär två dagar att göra en kopia och först när bilden är färdig ser man om den blev lyckad eller om man måste börja om från början. Metoden kallas gummitryck därför att bindemedlet för färgen är gummi arabicum. Det är omöjligt att göra två likadana kopior. Därför är varje exemplar i princip ett original. De monokroma bilderna är fotogravyrer. Bilden förs över till en kopparplåt – eller en plåt av polymer – etsas och körs genom en koppartryckspress. De kan liknas vid ett grafiskt blad.

Karin Berglund på Norstedts

Iann Eklund Tinbäck, askar i papier-maché

1404press_340
Iann Eklund Tinbäck är illustratör och formgivare. Hennes handgjorda askar i papper maché är alla unika. Askarna byggs upp genom att limma flera lager av tidningspapper ovanpå varandra, vilket gör att de blir väldigt starka trots att de är gjorda bara av papper. Askarna dekoreras sedan med torkade blommor, teckningar, gamla tryck ur böcker och ibland också med textstycken. Varje ask berättar en historia. Om man som betraktare hittar historian eller ej beror på vad man lägger in i orden och bilderna.

Iann Eklund Tinbäcks blogg