Webbplatsens överlägg

5 – 27 maj 2018: Ted Ström, akvareller

Nattens ljus

Född i Göteborg 1944 i en familj där nästan alla jobbade med teater.
1960 flyttade vi till Stockholm, där mina föräldrar var med och startade den nya stadsteatern.
1964 tog jag studenten och kom in på Konstfack där jag gick i två år men där musiken tog över mitt fokus och 1965 startade vi bandet, som så småningom fick namnet Contact och jag skrev låtar som Hon kom över mon, Vargarnas natt och Samma vindar, samma dofter. Contact tilldelades en Grammis 1971.
1973 flyttade jag till Luleå och jobbade som musiker på Norrbottensteatern. Jag var med och startade Norrbottens Järn, som gjorde LP:n Drömmarnas Värld, men framför allt träffade jag Eva och vi gifte oss 1975 och fick Anna året därpå…

Jag jobbade en hel del med tv och radio och träffade Lasse Molin, som ville att jag skulle göra musiken till hans första tv-film, Vårt lilla bo 1978. Jag gjorde sedan musiken till de flesta av Lasses produktioner som Korset, Tre Kärlekar, Den tatuerade änkan, Potatishandlaren och Ivar Kreuger, fram till Lasses alltför tidiga bortgång 1999.

Jag tänker Österlen

1984 skrev jag Vintersaga, som blev ”evig” med Monica Törnell och Jerry Williams, och mina egna versioner finns med på samlingsskivan ”Efter alla dessa år” och som akvarellfilm på YouTube. 2015 sjöngs den av Amanda Bergman och bildade en suggestiv klangbotten till Volvos reklamfilm.

1985 flyttade vi till Örebro där jag fått jobb på SVT, men måleriet och musiken tog snart över helt och jag hade min första egna utställning på Galleri Mareld i Marstrand 1990.

Ted Ström

Sedan år 2000 bor vi i Nora där jag har min ateljé i kvarteret Bryggeriet och jag spelar min musik tillsammans med sönerna Albin och Johan, och Contact återuppstod på Parkfesten!
Fortsättning följer…