Site Overlay

LÄNSMANSGÅRDENS VANTE

Österåkers Konstförening utlyser tävlingen ”Länsmansgårdens Vante”. Vanten ska vara stickad, men stickteknik, storlek och grovlek på garn du använder är fritt. Vanten med beskrivning skall skickas SENAST 2019-04-15 till Lena Fredholm, Skrakvägen 21, 18462 Åkersberga. Med vanten ska du lämna en lapp med ditt namn, telefonnummer, adress och e-mailadress. Hos Lena får din vante ett nummer innan jurybedömningen. Juryn har därmed ingen information om vem stickaren/ stickerskan är. Vantarna bedöms av en jury och vinnaren utses. Därefter kommer de att ställas ut i samband med sommarens stickutställning LUST & FÄGRING på Länsmansgården 14 juni – 4 augusti 2019. Vinnaren presenteras på vernissagedagen. Priset är att ÖKF köper designen och stickbeskrivningen för 2500:- Kit med den vinnande vanten kommer att säljas på gården under sommaren. Vid frågor kontakta Lena Fredholm 0731-828388 eller lena@fredholm.nu

VÄLKOMMEN med ditt bidrag.

 

Länsmansgården i Åkersberga med 1600-tals hus, galleri och trädgårdar ägs av Österåkers Konstföreningen.

Den tidigaste informationen vi har om mangårdsbyggnaden är från 1640-talet. Då har den tydligen stått där den står nu. De två små timrade röda stugor, tidigare bostäder åt tjänstefolk, härstammar troligen från samma tid. Någon gång mellan 1714 och 1721 flyttade områdets länsman in på gården. 1743 lät den dåvarande länsman tillverka vindflöjeln som är konstföreningens signum. Vad han ville fira vet vi tyvärr inte. Det är nu länge sedan gården hyste en Länsman, den sista flyttade ut cirka 1924.

Sedan Österåkers kommun överlät gården till konstföreningen 1990 visas inspirerande konst och konsthantverk i mangårdsbyggnaden och galleriet som byggdes 1992. Det gamla, vackra stallet är renoverat och inhyser ett mysigt, mycket välbesökt café. De underbara trädgårdarna som omger byggnaderna sköts av Åkersberga Trädgårdssällskap.


Österåkers Konstförening
är en livaktig sammanslutning för konst och konsthantverk som har cirka 330 medlemmar och över 50 000 besökare årligen. Föreningen har arrangerat utställningar sedan 1957. Även andra kulturella aktiviteter såsom konserter och möten med konstnärer ordnas. Sedan länge har kommunens barn uppmärksammats och t.ex. barnteater, dockteater och workshops som introduktion till olika konstarter arrangeras. Länsmansgården är en kreativ och spännande mötesplats för alla åldrar.

Välkomna till vår oas!

Copyright © 2019 Österåkers konsthall. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes