Site Overlay

10-30 april 2017: 50-tals utställning

50-talet präglades av optimism och framtidstro. Konsumtionen ökade, ungdomarna lyssnade på rock´n´roll och klädde sig i jeans och T-shirt som idolerna. Mot slutet av decenniet blev TV-n hemmets självklara mittpunkt.

Under 50-talet fick svenskarna det allt bättre, ekonomin var stark och man såg framtiden an med tillförsikt. Försakelserna från 40-talet var äntligen till ända, och nu kunde man i stället leva i överflöd. Resandet ökade tack vare utökade semesterveckor och de nymodiga, prisvärda charterresorna. Man hade aldrig haft det så bra. På kulturfronten betraktades jazzen inte längre som ny och farlig. I stället kom rock´n´roll, och en helt ny ungdomskultur såg dagens ljus. Man lyssnade på Elvis och Tommy Steele och bilar och motorcyklar blev statusmarkörer bland raggare, knuttar och spättor. Från att ungdomar tidigare hade klätt sig likadant som de vuxna uppstod nu ett specifikt tonårsmode.

Tack vare det ökande välståndet steg konsumtionen och produktionen – slit och släng-samhället gjorde sitt inträde. Gott om varor fanns att köpa till överkomliga priser på de nya varuhus som öppnade i städerna, som Epa, Tempo och Domus. Sådant som tidigare betraktats som lyxvaror, var nu var mans egendom.

text hämtad från Minnenas Journal.

Vi på Länsmansgården vill med denna utställning minnas 50-talet Vi blandar mode och bilder och sånt som påverkades oss att bli de vi är idag. Välkomna!